08
Dec
by Alexandra
SănătateCum avem grijă de sănătatea vederii?
Vederea reprezintă unul dintre cele șase simțuri și poate cel mai important, pentru faptul că prin intermediul ei putem vizualiza tot ce ne înconjoară. Ceea ce trebuie să știm este faptul ochiul în sine reprezintă un adevărat sistem de scanare și interpretare a imaginii, modul de formare al acesteia fiind reprezentat de un întreg proces fizic. De aceea, componentele sale și modul de funcționare sunt atât de complexe, pentru ca în final, după proiectarea imaginii pe retină și interpretarea sa, să percepem imagini rele, culorile, obiectele în mișcare, distanța, înălțime și multe altele.
Fiind un organ de simț atât de important, trebuie să avem grijă atunci când vine vorba de sănătatea și menținerea vederii pe termen cât mai lung. Cum putem face asta? Ca marea majoritate a organelor din corp, sănătatea vederii este influențată în principal de factorii de mediu la care ne expunem zi de zi și în același timp de alimentele pe care le consumăm.
Având o funcție importantă în viața fiecărei persoane, și sensibilitatea lui ca organ de simț este pe măsură. Astfel, o expunere îndelungată la raza UV, fără o protecție adecvată, asigurată de purtarea ochelarilor de soare cu un procent cât mai ridicat împotriva razelor de tip UVA, UVB (ideal 100%) vor duce în timp la dezvoltarea unor afecțiuni oculare destul de importante, ce vor pune vederea în pericol. Printre acestea se numără: senzația de ochi uscat, usturime, creșterea sensibilității la expunerea repetată la lumină puternică, apariția cataractei, dezvoltare unui cancer ocular-melanomul ocular. Trebuie luată în considerarea și expunerea la raze nocive (tot de tipul celor UVA/UVB) pentru ochi, în timpul ședințelor de bronzare artificială din cadrul solarelor, și înlocuirea acestor tehnici cu unele naturale, în intervale orare corespunzătoare expunerii la soare.
Un alt lucru pe care ni-l recomandă specialiștii și pe care trebuie să îl avem în vedere pentru a ne menține sănătatea oculară constă în folosirea preponderentă a luminii naturale, în favoarea celei artificial, asta pentru că ochiul percepe mai bine și se adaptează mai ușor la aceasta.
Conform unor studii recent efectuate, problemele oftalmologice în rândul populației se vor dubla până anul 2030, comparativ cu ultimii 20 de ani, asta datorită numărului mare de ore petrecute în fața ecranelor telefoanelor, televizoarelor și al laptop-urilor.
În legătură cu alimentele care ne influențează și ne mențin sănătatea vederii, lista este una lungă, ceea ce trebuie însă să reținem este de fapt accesibilitatea mare la aceste substanțe care ne îmbunătățesc în mod real vederea și care se află de multe ori chiar în farfuriile și obiceiurile noastre culinare de zi cu zi.
Iată care sunt acest substanțe pe care trebuie să le consumăm pentru o sănătate oculară cât mai bună sunt:
Alimentele bogate în vitamina A.
Vitamina A reprezintă o vitamină liposolubilă, care provine din caroteni (pro-vitamine) -substanțe de origine vegetală, cu origine în alimentele ingerate. Principalul rol al acesteia în organism constă în procesul vederii, prin menținerea fotorecepției (acele celule receptoare de la nivelul retinei). Beta-carotenul asigură aproximativ 30% din totalul de vitamina A din corp și este un pigment care se găsește cu precădere în morcovi. Așadar, nu evita să consumi această legumă cât mai des pentru a-ți menține vederea optimă. Deficitul de vitamină A se manifestă inițial prin ochi uscați, tulburări de vedere la întuneric, crește predispoziția la infecții ale ochiului prin apariția keratinizării corneei, iar lipsită acesteia pe o perioadă îndelungă a devenit principala cauză de orbire din lume.Alimente bogate în luteină și zeaxantină. Aceștia sunt doi antioxidanți de tip carotinoid care se găsesc în special în plante cu frunze verzi: spanac, varza, dovlecel, sparanghel, broccoli, praz , fasole verde, dar și în gălbenușul de ou. Aceste două substanțe nu sunt produse de organism, de aceea ele trebuie introduse prin alimente, exogen. Fiind doi antioxidanți importanți, aceștia previn degradarea vederii și apariția cataractei.
Acizii grași Omega 3. Aceștia reprezintă un complex de acizi grași esențiali, ceea ce înseamnă că nu pot fi sintetizați de organism și trebuie procurați pentru buna funcționare a acestuia din surse externe, alimentare. Pe lângă rolul lor important asupra vederii-intră în constituția retinei, aceștia contribuie și la o protecție cardiovasculară însemnată. Ca și surse alimentare de omega 3 amintim: peștele, fructele de mare, uleiuri vegetale de tipul celui de soia, rapiță, spanacul, broccoli, avocado, bananele, semințele de in, nucile, fisticul.
O altă vitamină cu rol de antioxidant, ce ajută și mențin sănătatea vederii este vitamina E. Aceasta contribuie la îmbunătățirea vederii prin protejare și îndepărtarea acțiunii radicalilor liberi. Pe lângă efectul benefic asupra vederii, un alt rol important îi revine și în menținerea și regenerarea pielii odată cu înaintarea în vârstă. Surse alimentare de vitamina E sunt: germenii de grâu, ouăle, migdalele, nucile, alunele, ficatul, legumele cu frunze verzi.
Trebuie luate în considerare efectele puternic antioxidante ale vitaminei C, care asemănător cu vitamina E previne formarea și eliberarea de radicali liberi. Sursele de vitamina C după cum bine știm sunt: citricele, roșiile, căpșunile, cătina.
Zincul este un element important în procesul de distribuție al vitaminei A, răspunzătoare cum am amintit anterior de integritatea fotoreceptoare a ochiului. Astfel, zincul acționează prin eliberarea vitaminei A din ficat, și distribuirea ei acolo unde este nevoie, practic, are un rol în producerea și metabolismul carotenilor. Surse bogate în zinc sunt reprezentate de: carnea roșie, carnea de pasăre, peștele, cereale integrale, nuci, semințe.
Pe lângă cele menționate anterior referitor la radiatiile UV și alimentație, ia aminte și la câteva sfaturi venite din partea medicului oftalmolog:
a. Renunță la fumat! Acesta îți afectează în timp nervul optic și favorizează degenerarea maculară. Principalul efect pe termen îndelungat este orbirea.
b. Menține o greutate corporală optimă și evită pe cât de mult obezitatea! Țesutul adipos reține carotenii ingerați, aceștia nemaiajungând acolo unde de fapt este nevoie de ei.
c. Menține o igienă riguroasă a ochilor și evită infecțiile! Pentru persoanele ce folosesc produse de make-up, verificați întotdeauna valabilitatea acestora și evitați pe cât posibil contactul acestora cu ochii.
d. Luați pauze la o anumită perioadă de timp (supă fiecare oră) atunci când folosiți cu preponderență dispozitive digitale, ecrane, telefoane.
Nu uita: Vederea este prioritatea fiecăruia dintre noi, pentru că prin intermediul ei putem observa tot ceea ce ne inconjoară!