25
Mar
by Irina
SănătateDemodex, sau de ce să nu împrumutați produsele cosmetice
Demodex, sau boala provocată de acesta- demoticoză, din păcate, un subiect atât de puțin abordat având în vedere consecințele și larga sa distribuție atât la nivelul populației cât și în rândul animalelor.
Demodex este numele dat unor specii mici de acarieni care trăiesc la nivelul foliculilor piloși și în glandele sebacee. La Om, cel mai des se întâlnește la nivelul feței, iar mai precis: pe frunte, obraji, părțile laterale ale nasului, gene și canalul extern al urechilor. Se consideră că acești acarieni se găsesc în mod normal la nivelul feței și că între ei și organismul uman exista o relație comensuală, adică acest organism pentru a trăi are nevoie de oameni, însă nu îi afectează, cel puțin teoretic. Acesta este întâlnit în special la adulți și la persoanele vârstnice, fiind foarte rar observat la copiii mai mici de 5 ani. Un studiu realizat în 2021 de către medicii din Irlanda a estimat că 18% din persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă 18 și 65 de ani prezintă acești acarieni la nivelul genelor, 33% dintre cei cu vârsta de peste 65 de ani și 90% la cei de peste 90 de ani. La cadavrele umane procentul este de 100%, iar la nou născuți 0%
Există în principal două tipuri de Demodex care cauzează probleme dermatologice, Demodex folliculorum, acesta trăiește la nivelul foliculului pilos și Demodex brevis, acesta este găsit la nivelul glandelor sebacee, ambele au piese bucale concepute pentru a consuma celulele pielii, și substanțele secretare de glande. Un număr mic de acarieni poate fi benefic pentru ten deoarece aceștia elimină celulele moarte ale pielii, atâta timp cât numărul acestora nu este prea mare, nu avem de ce să ne facem griji. Este destul de dificil și neplăcut, asta fiind puțin spus, să știm ca la nivelul feței noastre trăiesc astfel de organisme cu 8 picioare și cu corpul acoperit de solzi pentru a se putea atașa mai bine de folicul. O simplă căutare pe web este destul pentru a ne sensibiliza în privința igienei feței.
Modul de transmitere încă este puțin cunoscut, exista mai mulți factori care contribuie la crearea unui mediu propice dezvoltării lor. În trecut se credea că aceștia se transmit de la mamă la nou născut, însă având în vedere prevalența mică la copii de până la 12 ani, de aceea aceasta teorie a fost infirmată de-a lungul timpului. Din cauza îmbătrânirii tenului, cu trecerea timpului dacă pielea nu este exfoliată corespunzător, celulele moarte se adună la suprafața tenului asfel acarienii vor avea substrat nutritiv din abundență, de asemenea, o igienizare insuficientă, în special al celor cu tenul gras, va duce la acumularea uleiurilor secretare de către glande, acestea de asemenea sunt folosite pentru a menține acarienilor un mediu favorabil de trai. Cea mai plauzibilă Ipoteză susține că aceștia se transmit prin contactul direct cu tenul unei persoane infectate, prin folosirea comuna a pernelor și cel mai des prin folosirea în comun a cosmeticelor, evitați pe cât posibil să împrumutați sau sa luați de la alte persoane obiecte precum rimel, fon de ten, creion de ochi, bureți de față.
Care sunt persoanele predispuse să dezvolte demoticoză?
Această problemă se agravează o dată cu înaintarea în vârsta, primele probleme încep să apară la adolescenți din cauza unei creșteri bruște a producției de sebum și din cauza dezechilibrului hormonal, mai apoi prevalența este din ce în ce mai mare din cauza acumulării de celule moarte și din cauza unui sistem imunitar compromis, din aceasta categorie fac parte persoanele cu boli cronice precum diabet, insuficiență renală, și mai ales la cei cu HIV. De asemenea, problemele preexistente ale tenului precum dermatita, infecțiile, acneea, mai ales cea de tip inflamator, rozaceea, reprezintă factori de risc majori pentru dezvoltarea demoticozei, iar apariția acestei afecțiuni va agrava și mai mult afecțiunea de bază, creându-se astfel un cerc vicios în care este greu de aflat care sunt cauzele și care sunt consecințele.
Cum se diagnostichează?
Da, dacă ne gândim ca aceste organisme prezintă aparat bucal și 8 picioare, dorim să credem ca le-am putea vedea la o observare atentă a tenului în oglindă, însă nu este așa, acești acarieni sunt foarte mici, imposibil de vizualizat cu ochiul liber, însă o mică biopsie de la nivelul pielii afectate sau o geană recoltată și puse sub microscop sunt suficiente pentru a diagnostica această afecțiune. Prezența sau absența acestora se certifică în decurs de maxim 5 minute.
Care sunt semnele și simptomele demoticozei?
Acestea pot fi diverse, în primul rând se pot agrava afecțiunile preexistente, de aceea orice metodă de diagnosticare ar trebui să includă în mod obligatoriu și testul pentru Demodex, nu avem de unde să știm cu certitudine dacă acneea, rozaceea, pielea uscată, iritată reprezintă simptome ale bolii sau cauzele apariției. În plus, acarienii sunt una dintre cele mai provocatoare probleme cu care oftalmologii și optometriștii se confruntă în îngrijirea de rutină a pacienților. Demodexul va crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor precum Staphylococcus Aureus și Bacillus Oleronius, combinați, aceștia vor provoca blefarită, o afecțiune de care suferă aproximativ 20 de milioane de americani, ochii devin roșii, iritați, și apare durerea, pleoapele sunt de asemenea inflamate iar în interiorul și exteriorul ochilor se acumulează resturile albe provenite de celulele consumate de acarieni. Pe de altă parte, Demodexul are capacitatea de a se închista în interiorul glandelor meibomiene, glanda produce o substanța uleioasă ce împiedica evaporarea lacrimilor, proces esențial pentru menținerea unei umidități corespunzătoare corneei, când acestea sunt afectate, ochii devin uscați și mult mai predispuși la apariția infecțiilor.
Cum tratăm?
Este esențial să tratăm cauza și nu simptomele, pentru aceasta avem nevoie de un diagnostic cât mai precis, de aceea, noile tratate de dermatologie recomandă ca fiecărui pacient cu afecțiuni ale tenului să i se facă o biopsie pentru confirmarea sau infirmarea prezenței acestor acarieni, nici-un tratament nu ar trebui să fie inițiat până nu se știe rezultatul acestei biopsii.
Având in vedere că acești acarieni se găsesc în mod normal la nivelul tenului și genelor, să vedem cum putem să prevenim răspândirea acestora pentru a nu se ajunge la demoticoză.
Îngrijirea corectă a tenului, în funcție de tipul acestuia și în funcție de vârsta, persoanele cu tenul uscat trebuie să aplicam un tratament hidratant pentru a evita descuamarea pielii, pentru tenul gras trebuie să folosim produse ce curăță intens pentru a lasă porii liberi și pentru a elimina uleiurile secretare de glande, pentru tenul îmbătrânit trebuie să folosim produse cu acid hialuronic, Aloe Vera, măști pentru exfoliere, în vederea îndepărtării celulelor moarte și pentru revitalizarea celor îmbătrânite.
Curățarea și menținerea uscată a burețelului de față, atunci când folosim burete pentru curățirea feței trebuie să ținem cont de faptul că celulele care s-au descuamat de la nivelul feței vor rămâne în interiorul buretelui sau periei folosite, dacău acestea nu sunt curățate și uscate suficient, vor fi un mediu perfect pentru dezvoltarea acestor acarieni, iar la utilizarea următoare se vor intuba la nivelul feței. De asemenea, evitați cu strictețe folosirea cosmeticii altor persoane, acești acarieni sunt destul de rezistenți, pot supraviețui chiar și la nivelul pudrei de față timp de mai multe săptămâni.
Utilizarea periodica a uleiului de arbore de ceai, acest este un agent cu o eficacitate deosebită în împiedicarea răspândirii acarienilor, singura problemă în aplicarea acestei substanțe este că aceasta este iritantă pentru ochi atunci când este în concentrație de 100%, de aceea trebuie să folosim o soluție diluată cu 50% ulei de arbore de ceai și să o aplicăm la nivelul genelor și sprâncenelor, până când, aceasta este principala metodă de a ține numărul acarienilor sub control.
Atenție, toate aceste informații sunt pentru a preveni apariția demoticozei prin împiedicarea creșterii numărului de acarieni, demoticoză este o boală ce trebuie tratată la un medic specialist, acesta va recomanda tratamentul în funcție de consecințe, antiinflamatoare și antibiotice pentru blefarită, din păcate aceasta de multe ori este suprainfectată și cu bacterii precum Streptococcus, tratament specific acneei, aceasta este cauzată de o mulțime de factori secundari, pentru un tratament corect trebuie să se găsească în primul rând cauza principală.
Concluzie, trebuie să acceptăm faptul că la nivelul pielii noastre trăiesc acarieni ce dețin 8 picioare, aparat bucal, corpi cu solzi, însă această acceptare trebuie să aibă o limită bine stabilită, pentru ca relația comensuală dintre Demodex și corpul uman să nu se transforme în una parazitară, adică acarianul profită de substanțele de la nivelul tenului nostru iar noi suferim de acnee, iritații, rozacee, mâncărime, blefarită. Testerele din magazinele de cosmetică nu sunt pentru a fi utilizate direct pe pielea noastră, dacă vom evita interacțiunea dintre pielea noastră și produse de acest gen, putem să fim siguri că am eliminat o mare parte din șansele de a dezvolta această afecțiune neplăcuta!