05
Dec
by Irina
NutrițieMotivele pentru care trebuie să includeți ghimbirul în alimentație
Ghimbirul (Zingiber officinale Roscoe) este o plantă erbacee binecunoscută ce a fost folosită pe scară largă precum condiment în bucătăria asiatică dar și ca medicament timp de mai multe secole. În plus, consumul de ghimbir este un remediu tradițional tipic pentru ameliorarea problemelor comune de sănătate, inclusiv durerea, greața și vărsăturile (mai ales cele legate de răul de mișcare), sarcina și post-anestezie. Mai mult de aproximativ 100 de compuși au fost izolați din ghimbir, mai exact, clasele majore de compuși ai ghimbirului sunt: gingerolul, shogaolii, zingiberenul și zingeronul, precum și alți compuși mai puțin obișnuiți, inclusiv terpenele, vitaminele și mineralele. Printre aceștia, gingerolii sunt considerați componente primare, demonstrându-se faptul că posedă mai multe bioactivități, în continuare vom vedea care sunt principalele 5 beneficii ale acestuia (în realitate există mult mai multe, lipsesc din păcate studiile științifice care să certifice acest lucru) și cum contribuie la înlăturarea anumitor probleme de sănătate.
Înainte de aceasta, să vorbim despre obezitate, aceasta este considerată mai nou o pandemie, multe persoane nu sunt conștiente că surplusul de greutate este de fapt o boală și de aceea nu fac nimic pentru a schimba acest statut, să vedem deci ce este.
Obezitatea este o tulburare metabolică complexă, fiind considerată o boală fatală cauzată în primul rând de dietele din ce în ce mai bogate în grăsimi și calorii, stilului de viață sedentar, precum și a fondului genetic. Principalul motiv al obezității este dezechilibrul energetic în care aportul de energie este mai mare decât consumul energetic (mâncam mai mult decât avem nevoie, aceasta a devenit o sursă de satisfacții și de bucurie, mai puțin o necesitate). Principalele caracteristici ale obezității includ masa excesivă de grăsime și concentrația crescută de lipide din sânge. Obezitatea poate duce la o gamă largă de boli, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, hiperlipidemia și bolile cardiovasculare. Prin urmare, prevenirea și tratamentul obezității reprezintă o mare problemă de sănătate la nivel mondial.
Deși exercițiile fizice și dieta sunt tratamentele preferate pentru pierderea în greutate, în practică, această metodă nu este eficientă din cauza nerespectării acestor schimbări ale stilului de viață. Pe de altă parte, chirurgia nu este de preferat din cauza factorilor de risc și a costului ridicat. De aceea, în ultima perioadă se cercetează din ce în ce mai mult medicamentele sau suplimentele alimentare care ne pot ajuta în acest sens, însă, medicamentele au multe efecte adverse, iar suplimentele, deși par inofensive, nu sunt bine studiate, deci nu putem avea încredere în utilizarea lor. Principalele mecanisme prin care acestea acționează sunt: promovarea metabolismul și diminuarea poftei de mâncare sau, pot accelera arderea grăsimilor. Tot mai multe publicații apar în domeniul sănătății despre legătura dintre utilizarea ghimbirului și scăderea în greutate, vom vedea dacă sunt justificate.
Să începem cu proprietățile benefice ale ghimbirului:
1. Funcție antiemetică (împotriva stării de greață sau a vărsăturilor).
Greața și vărsăturile tin timpul sarcinii numite și hiperemesis gravidarum în cazuri severe reprezintă un simptom care apare frecvent la femeile însărcinate iar consecința este, de obicei, scăderea poftei de mâncare. În 8 studii s-a demonstrat faptul că ghimbirul a prezentat un efect similar cu grupele de medicamente folosite special în acest sens , cum ar fi, vitamina B6 (piridoxina), antihistaminice sau metoclopramida, desigur, are același efect chiar dacă greața apare din alte cauze, acesta a fost doar un exemplu.
2. Funcție analgezică (scade durerea).
Mai multe studii au demonstrat eficiența utilizării ghimbirului pentru a trata dismenoreea (menstruațiile dureroase), migrenele, durerile musculare, durerile în piept, eficiența acestuia a fost comparată cu a medicamentelor analgezice precum ibuprofen, iar rezultatele au fost încurajatoare.
3. Efect antiinflamator.
Opt studii au raportat efectul antiinflamator al suplimentării alimentației cu ghimbir. Dintre acestea, bolile legate de artrită au fost cele mai investigate și toate au raportat o diminuare a statusului inflamator, ar putea fi datorită unei reduceri a nivelului de citokine proinflamatorii după trei luni de consum a 500 mg de pudră de ghimbir. Alte studii au arătat un beneficiu promițător al ghimbirului în ameliorarea durerii la pacienții cu artrită. În plus, nu au fost observate efecte adverse semnificative în timpul studiilor.
4. Beneficii pentru funcțiile gastrointestinale.
Pe lângă efectul antiemetic, ghimbirul are efect protectiv asupra sistemului gastrointestinal. S-a demonstrat că ghimbirul contribuie la procesul de golire a stomacului, împiedica balonarea și meteorismul (producerea excesivă de gaze). În plus, s-a demonstrat efectul anticancerigen al acestuia, în special asupra cancerului de colon, acesta având din păcate o incidență din ce în ce mai mare cauzată de o alimentația abundentă și de proastă calitate, s-ar putea datora pe de o parte efectului antiinflamator, iar pe de altă parte datorită capacității de accelerare a tranzitului, astfel toxinele din resturile alimentare nu vor irita mucoasa colonului, sunt eliberate într-un timp mai scurt.
5. Efecte asupra metabolismului.
Cele mai multe dintre studiile au evaluat eficiența utilizării ghimbirului în diabetului zaharat de tip 2 și a obezității. S-a demonstrat scăderea semnificativă a zahărului din sânge, a rezistenței la insulină, scăderea markerilor inflamatori, a trigliceridelor și a colesterolului. În plus, s-a sugerat că ghimbirul are efecte antioxidante și anti-dismetabolice la femeile obeze cu cancer de sân (atenție mare la obezitate, grăsimea nu mai este considerată doar un surplus, mai nou, este un organ capabil de secreție hormonală, aceasta implică creșterea riscurilor de cancer al sânului și al colului uterin). Mai mult, nu s-a observat niciun efect advers al utilizării acestuia.
Pe lângă toate acestea, efectul antiobezitate al preparatelor din plante de ghimbir poate acționa prin inducerea termogenezei (creșterea temperaturii corporale prin consum caloric), stimularea lipolizei (creșterea arderilor de grăsimi) și scăderea lipogenezei (scăderea producției de grăsimi), suprimarea apetitului sau scăderea absorbției lipidelor.
Care sunt cele mai plăcute moduri de utilizare ale ghimbirului?
- În forma proaspăta. Puteți să îl dați prin răzătoare și să-l adăugați la mesele principale, mai ales în salate. Această soluție vă asigură toți nutrienții și vitaminele conținute de plantă.
- Ghimbir pudră. Acesta este tipul cel mai des folosit în deserturi precum prăjiturile cu ghimbir sau turta dulce, aici are o aromă puțin mai blândă, deci nu va modifica foarte mult gustul de bază al prăjiturilor.
- Apă de ghimbir. Utilizând ghimbirul proaspăt puteți să vă preparați o băutura răcoritoare minunată pentru timpul de vară, adăugați mentă și miere naturală.
- Ceai de ghimbir. Acesta va fi pentru sezonul rece, s-ar putea ca antioxidanții să fie într-o cantitate mai mică decât în apa din ghimbir deoarece la o temperatura înaltă aceștia se pot distruge. De asemenea, puteți cumpăra plicuri cu ceaiuri de ghimbir a căror aroma poate fi mai bogată.
- Capsule de ghimbir. Aceasta este cea mai bună cale pentru a pierde în greutate deoarece se găsește într-o formă mult mai concentrată.
În concluzie, apa de ghimbir are un efect de scădere a greutăți corporale prin multiplele acțiuni descrise mai sus, de asemenea, previne creșterea în greutate prin scăderea poftei de mâncare, de aceea se recomanda utilizarea ghimbirului pudră, sau a celui proaspăt ca adjuvant în alimentele noastre. Atenție, dacă la ceaiul gustos de ghimbir asociați mereu o felie de tort cu ciocolată, sunt șanse considerabile ca efectele să nu fie vizibile!