19
Dec
by Irina
SănătateCum să ne protejăm corect de razele solare
Siguranța la soare este întotdeauna la modă. Este important să vă protejați pielea de daunele solare pe tot parcursul anului, indiferent de vreme. De ce? Expunerea la soare poate provoca arsuri solare, îmbătrânirea pielii, riduri, leziuni oculare și cancer de piele, cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer, fiind din păcate în creștere.
Lumina soarelui constă din două tipuri de raze dăunătoare care ajung pe pământ- razele UVA și razele UVB. Pe lângă faptul că provoacă cancer de piele, iată ce fac fiecare dintre aceste raze:
Razele UVA (sau razele de îmbătrânire) vă pot îmbătrâni prematur pielea, provocând riduri și pete de îmbătrânire, acestea pot trece prin geamurile ferestrei.
Razele UVB (sau razele arzătoare) sunt cauza principală a arsurilor solare și sunt blocate de geamurile ferestrelor.
Nu există o modalitate sigură de a te bronza. De fiecare dată când vă bronzați, vă deteriorați pielea, iar acestea sunt efectele:
îmbătrânirea prematură a pielii, o afecțiune numită fotoîmbătrânire, persoanele care fac plajă în mod regulat prezintă fotoîmbătrânire mai devreme, adesea înainte de 30 de ani, cu apariția pistruilor, ridurilor fine și dilatarea capilarelor (petele roșii care apar de obicei pe obraji) sunt adesea observate la începutul procesului de fotoîmbătrânire, în plus, pielea fotoîmbătrânită dezvoltă adesea o pigmentare neregulată în anii următori (pistrui sau pete maronii de diferite dimensiuni care cu trecerea timpului vor fi tot mai greu de înlăturat), ulterior vor apărea ridurile și pierderea elasticității pielii.
cataracta este o afecțiune oculară caracterizată printr-o modificare a structurii cristalinului care provoacă vedere încețoșată, reprezintă o cauză principală de orbire în întreaga lume – iar expunerea excesivă la UV este unul dintre factorii de risc în dezvoltarea acesteia. Se recomandă purtarea ochelarilor de soare cu protecție UV și a unei pălării cu boruri largi pentru a reduce expunerea la razele ultraviolete.
Există mai multe tipuri de protecție solară în funcție de mai multe criterii, le vom explica pe fiecare în parte.
1. În funcție de modalitatea de aplicare
1.1 Cremele sunt cele mai bune pentru pielea uscată și față.
1.2 Lotiunile sunt adesea preferate pentru aplicarea pe suprafete mari, ele tind să fie mai lichide și mai puțin grase decât cremele.
1.3 Gelurile sunt bune pentru zonele păroase, cum ar fi scalpul sau pieptul masculin.
1.4 Stick-urile sunt utile atunci când se aplică în jurul ochilor și pe buze.
1.5 Spray-urile sunt ușor de aplicat pe copii, pulverizați un strat generos și uniform. Pentru a preveni inhalarea produsului, nu pulverizați în apropierea feței sau a gurii. Verificați direcția vântului înainte de pulverizare.
Unele produse de protecție solară sunt disponibile și în combinație cu creme hidratante sau alte cosmetice. Deși aceste produse sunt convenabile, ele trebuie să fie reaplicate la fiecare oră pentru a obține cea mai bună protecție solară, ceea ce nu se recomandă pentru produsele de hidratare.
Crema de protecție solară poate fi, de asemenea, vândută în combinație cu un agent de respingere a insectelor, însă dermatologii recomandă achiziționarea și utilizarea separată a acestor produse- crema de protecție solară trebuie aplicată cu generozitate și des, în timp ce cea pentru respingerea insectelor ar trebui folosită cu moderație și mult mai rar.
2. In funcție de tipul substanței active
2.1 Cremele de protecție solară chimice funcționează ca un burete, absorbind razele soarelui. Conțin unul sau mai multe dintre următoarele ingrediente active: oxibenzonă, avobenzonă, octisalat, octocrylen, homosalat și octinoxat. Aceste formulări tind să fie preferate pentru utilizare deoarece nu lasă un reziduu alb.
2.2 Cremele de protecție solară fizice funcționează ca un scut, stau pe suprafața pielii și deviază razele soarelui. Acestea conțin ingrediente active precum oxid de zinc și/sau dioxid de titan. Optează pentru această protecție solară dacă ai pielea sensibilă.
3. Numărul ce însoțeste SPF-ul
Dermatologii recomandă utilizarea unei creme de protecție solară cu un SPF de cel puțin 30, care blochează 97% din razele UVB ale soarelui. SPF-urile cu un număr mai mare blochează mai mult din razele UVB ale soarelui, dar nicio protecție solară nu poate bloca 100% din razele UVB ale soarelui.
De asemenea, este important să rețineți că SPF-urile cu număr mare durează aceeași perioadă de timp ca și SPF-urile cu număr scăzut. Un SPF cu număr mare nu vă permite să petreceți timp suplimentar în aer liber fără reaplicare. Cremele de protecție solară trebuie reaplicate aproximativ la fiecare două ore când sunt în aer liber, chiar și în zilele înnorate, și după înot sau transpirație, conform instrucțiunilor de pe produs.
Nu există protecție solară rezistentă la apă. Oamenii ar trebui să fie, de asemenea, conștienți de faptul că nicio cremă de protecție solară nu este „impermeabilă”. Toate cremele de protecție solară se spală în cele din urmă. Rezistența la apă se referă la faptul că aceasta se menține pe nivelul pielii când înotați sau când transpirați, dar nu mai mult de 40 sau 80 de minute, deci efectul acesteia nu va fi scăzut în acest interval, dar după această perioadă de timp (mai lungă decât pentru cremele normale), va trebui reaplicată, etichetele precizează această informație.
Sfaturi pentru aplicare
Se recomandă aplicația protecției solare zilnic, chiar și în zilele înnourate.
Aplicațile cu 15 minute înainte de a ieși afară, acest lucru permite protecției solare să aibă suficient timp pentru a oferi beneficii maxime.
Utilizați suficientă protecție pentru a vă acoperi toată fața și corpul, uniform și din cap până în picioare.De cele mai multe ori se uită de aceste regiuni:
Urechi
Nas
Buze
Spatele gâtului
Mâinile
Vârfurile picioarelor
Oamenii cu pielea deschisă absorb mai multă energie solară decât oamenii cu pielea întunecată în aceleași condiții de aceea ei trebuie să aplice o cantitate mai mare și mai des.
Reaplicați cel puțin o dată la două ore și mai des dacă înotați sau transpirați.
Protecție solară în timpul alăptării și a sarcinii.
Mai multe studii recente au descoperit că există o anumită absorbție a substanțelor chimice din protecția solară prin piele, deși în cantități relativ mici. Multe dintre aceste substanțe nu au fost studiate suficient, deci nu se știe dacă acestea au sau nu un efect negativ asupra sarcinii sau a copilului. Pe lângă ingredientele active, există aditivi care oferă produsului o eficacitate sau o valabilitate mai îndelungată. Citiți eticheta! Aplicați crema de protecție solară corect și apoi spălați-vă mâinile.
O alternativă este utilizarea unei creme de protecție solară minerală, cum ar fi dioxidul de titan și oxidul de zinc. Aceștia sunt agenți de blocare fizică și rămân pe partea exterioară a pielii. Asta înseamnă că nu sunt absorbite prin piele. Aceste minerale se aplică cel mai bine precum o loțiune, mai degrabă decât ca spray, deoarece pot fi un pericol atunci când sunt inhalate.
Cum să protejăm sugarii și copiii de razele solare?
Dacă Bebelușii sunt mai mici de 6 luni:
Ține-ți copilul la umbră cât mai mult posibil.
Asigurați-vă că copilul poartă îmbrăcăminte care îi acoperă și îi protejează pielea sensibilă. Dacă țineți materialul în mână și este suficient de transparent pentru a vedea prin el, probabil că nu oferă suficientă protecție.
Asigurați-vă că copilul dumneavoastră poartă o pălărie care oferă umbră feței, gâtului și urechilor.
Urmăriți-vă copilul cu atenție pentru semnele de avertizare ale arsurilor solare sau deshidratării. Aceste semne includ agitație, roșeață și plâns excesiv.
Hidratare, oferiți-i copilului lapte praf sau lapte matern dacă acesta a fost expus la soare mai mult de cateva minute.
Este deosebit de important să-ți ții copilul departe de soare între orele 10:00 și 14:00, când soarele este cel mai puternic și razele ultraviolete (UV) sunt cele mai intense.
Ar trebui să folosim protecție solară pentru bebeluș? De obicei nu.
Pielea sensibilă a bebelușului este vulnerabilă la arsuri grave. Dar crema de protecție solară nu este o soluție. Acest lucru se datorează faptului că sugarii sunt expuși unui risc mai mare decât adulții de a avea efecte secundare la utilizarea lor, cum ar fi o erupție cutanată, alergii, roșeață.
Cea mai bună protecție solară pentru acești sugari este să rămână la umbră.
Înainte de a ne gândi la nuanța de bronz pe care ne o dorim trebuie să luam în calcum și riscurile care sunt din păcate mereu asociate, chiar dacă efectele nu sunt vizibile în totalitate într-un timp scurt, faptul că cancerul de piele este în permanentă creștere e un indiciu alarmant. Sănătatea este moda cea mai apreciată și cu valabilitate nelimitată!