23
Dec
by Alexandra
SanătateTot ce trebuie să știm despre rolul vitaminei E
Vitaminele sunt substanțe chimice cu o multitudine de roluri în organismele vii și cu atât mai mult în organismul uman. Printre acestea se evidențiază rolul: funcțional, structural și nutritiv, motiv pentru care ele sunt indispensabile bunei funcționări a propriului organism.
Din punct de vedere al structurii lor, vitaminele se împart în doua clase mari: vitamine liposolubile ( vit A, D, E, K) vitamina E făcând parte din subiectul acestui articol și vitaminele hidrosolubile ( complexele de vitamine B, vitamina C și niacinamina - vitamina PP). Aceasta clasificare oferă și detalii legate de funcționarea și sinteza acestora, nu doar structurale, de aceea e bine să deținem aceste informații încă de la început. Vitamina E (Tocoferolul) este o substanță descoperită din germeni de grâu în urmă cu cca 100 de ani, în cadrul mai multor proiecte de cercetare, unde s-a observat inițial beneficiul pe care l-a avut în menținerea și susținerea sarcinii la cobai, de aici și denumirea atribuită din limba greacă: Tocoferol – “a aduce/ a produce, respectiv naștere” și unul dintre rolurile importante: în menținerea fertilității. Care sunt principalele roluri ale acestui nutrient în prezent?
Până în momentul de față studiile realizate în domeniul biochimiei și al medicine au scos la iveală o intreagă serie de beneficia care se asociază cu prezența vitaminei E in organism.
- Important antioxidant
Rolul antioxidant constă în protecția ce o are acest nutrient la nivel de membrană celulară, mai exact, previne acele procese de peroxidare ale lipidelor ce intră în constituția membranei și astfel mențin integritatea acesteia, prevenind/împiedicând moartea celulelor. Practic, vitamina E previne îmbătrânirea pielii, și menține funcția de continua regenerare a tegumentelor, motiv pentru care multe produse cosmetice au în constituția lor și această substanță. Concret, în produsele pentru ten vitamina E contribuie astfel: îmbunătățeste aspectul tenului și previne sau ameliorează apariția ridurilor, are efect anti-aging, protejează tenul împotriva acțiunii nocive a razelor UV și al arsurilor solare, reduce petele pigmentare produse de îmbătrânire de la nivel tegumentar și nu în ultimul rând contribuie la hidratarea și catifelarea pielii.
Tot pe baza rolului antioxidant este pus și beneficiul pe care acestă vitamină o are asupra vederii. Astfel, previne stresul oxidative si are acțiune directă asupra celulelor de la nivel ocular. De-a lungul timpului i s-a atribuit un rol în prevenția cataractei și o îmbunătățire a fluxului sangvin la nivel ocular.
- Protector cardiovascular și hepatic
Având un efect vasodilatator în întreg organismul, vitamina E este răspunzătoare de scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și influențarea valorilor tensionale, asta mai ales în cazul persoanelor ce suferă de hipertensiune arteriale.
La nivel hepatic, în urma absorbiției intestinale de vitamina E, ajunge o parte din acest nutrient; Acesta va acționa ca un factor protector acolo unde este detectată prezența unui ficat gras de tip non-alcoolic, intervenind direct la nivelul hepatocitului, celula specifică ficatului.
- Protector la nivelul sistemului nervos
De curând, se cunoaște rolul benefic al unei diete bogate in vitamina E în rândul pacienților cunoscuți cu dementă, boală Parkinson și Alzheimer. Acest rol pare a fi pus tot pe seama efectului antioxidant și de regenerare celulară. În stadiile incipient ale acestor boli efectele pe care le au dieta, respective suplimentele de vitamina E sunt mai ridicate comparative cu stadiile avansate de boală, însă, se recomandă utilizarea acestora constant, indiferent de stadializare și evoluția bolii, asta pentru că s-au observant îmbunătățiri în ceea ce privește starea clinică a pacienților.
Nu este de neglijat nici rolul asupra funcționalității glandelor endocrine și a aparatului reproducător. Denumită și vitamina fertilității, ea reprezintă o substanță importantă în organismului femeilor, mai ales când acestea doresc să rămână însărcinate. De accea, în cazuri de fertilitate scăzută, înainte de a se începe acele tratamente de fertilizare, se recomandă mai întâi o dietă care să cuprindă suplimente de vitamina E, care mențin o sarcină fără probleme.
De câtă vitamina E are nevoie corpul nostru pentru a funcționa corespunzător?
În ceea ce privește recomandările, cantitate de vitamina E necesară depinde în funcție de vârstă:
Copii între 1-8 ani: 6-7 mg/zi
Copii 9-13 ani: 11 mg/zi
Adulți: 15 mg/zi
Gravide/ personae care alăptează: 20 mg/zi
Deficitul de vitamina E în organism, de cele mai multe ori nu este resimțit prin simptome clare, mai ales în formele incipiente, marea majoritate a personelor considerându-se sănătoase. Pe masură ce deficitul se accentuează, pot să apară unele simptome de tipul:
-o imunitate deficitară
-tulburări de vedere
-amorțeli și furnicături la nivelul extremităților
-afectări neurologice, cu scăderea preciziei mișcărilor
-anemie, asociată cu stare general de rău
-arterioscleroză
În legătură cu sursele de vitamina E pe care le avem la dispoziție, trebuie să știm că acestea sunt foarte variate, atât de origine animală, cât și vegetală: peștele gras care totodată este bogat și în Omega 3, laptele, ouăle, cereale integrale, uleiuri de origine vegetală, legume cu frunze verzi, semințele și nucile, roșiile, ardeii roși, avocado, kiwi, mango.
În comerț se găsesc astăzi o gamă largă de suplimente pe bază de vitamina E; printre cele mai utilizate sunt cele sub formă naturală, din uleiuri vegetale, cele sintetice, cu o capacitate de cca. jumătate din a sursei naturale și formele mixte, combinație de sursă naturală și sintetică.
Concluzionând, trebuie să devenim conștienți de rolul important pe care îl are această vitamină în buna funcționare a organismului, și ori de ori observăm o modificare a stării de sănătate, să nu evităm prezentarea la medicul de familie.
Sănătatea ta este o prioritate, trateaz-o ca atare!